Reflecteren is leren

Zo aan het eind van het jaar kijken we vaak terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we allemaal meegemaakt? Grote life events zoals verhuizen of het krijgen van een kind herinneren we ons meestal wel, maar veel andere dingen zijn we vaak alweer vergeten.

Reflecteren is iets wat veel gebruikt wordt in het onderwijs. Het is een belangrijke tool om te kunnen leren. Volgens Carrieretijger is reflecteren “het terugblikken op je eigen gedrag en ervaringen, daarover nadenken om zo tot nieuwe inzichten te komen en nieuwe keuzes te maken.” (Carrieretijger, z.d., ) Je kunt onder andere reflecteren op een bepaalde situatie en op gedrag. Bij zelfreflectie passen we dit met name toe op jezelf. Hoe heb jij het gedaan, hoe heb jij je gedragen?

Reflecteren is erg belangrijk. Door te reflecteren kijk je terug op wat je hebt meegemaakt en kun je evalueren hoe dit is gegaan. Belangrijker nog, van reflecteren kun je leren! Opgedane leerpunten neem je mee naar toekomstige situaties, waardoor je niet dezelfde ‘fouten’ maakt. Daarnaast kun je, door terug te kijken op de dingen die goed gingen, een succes moment vieren en je eigenwaarde vergroten.

De een is beter in reflecteren dan de ander. Voor de een gaat het misschien meer automatisch dan voor de ander. Maar niet getreurd, iedereen kan het!

Door te reflecteren maak je je bewust van je gedrag tijdens een bepaalde situatie. Je wordt je bewust van wat er goed ging en wat je verbeterpunten zijn. Je zou hierbij ook kunnen bedenken hoe je het in het vervolg anders zou kunnen doen. Zelf ervaar ik dit wel eens voor en na spannende gesprekken. Bijvoorbeeld na een sollicitatiegesprek. Op die ene vraag had ik beter iets anders kunnen zeggen. De gesprekken voer ik dan ‘opnieuw’ in mijn hoofd.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

Wat voor leuke en minder leuke dingen heb je meegemaakt? Wat heb je geleerd? Om terug te kijken op het afgelopen jaar zou je het volgende stappenplan kunnen gebruiken.

Stap 1: Reflecteren

In deze stap kijk je terug op het afgelopen jaar. Wat is er allemaal gebeurd en hoe ging dit?

–> Maak een lijst met gebeurtenissen. Pak hiervoor een leeg papier en schrijf alles op wat in je opkomt. Als je niks meer weet pak dan eens je foto’s van je telefoon erbij. Scroll erdoor heen en vul de lijst met gebeurtenissen aan. Pak eventueel je agenda erbij als je iets specifieks wil opzoeken. Verdeel eventueel in onderwerpen: privé, werk, sport bijv.

–> Blik vervolgens terug op al deze gebeurtenissen. Schrijf dit in steekwoorden op achter de gebeurtenissen. Hiervoor kun je de volgende vragen gebruiken:

Wat deed je?
Wat dacht ik op dat moment?
Wat voelde ik op dat moment?
Wat wilde je?
Wat ging er goed?
Wat ging er minder goed?

Stap 2: Analyseren

In deze stap probeer je nog een laagje dieper te analyseren. Door dit te doen krijg je meer grip op waarom je iets deed of waarom je iets leuk vond.

–> Probeer nog een laag dieper te analyseren. Waarom voelde je je zo? Waarom ging iets goed/minder goed? Waarom wilde je dat zo graag? Schrijf dit ook op.

–> Omcirkel de dingen die je graag nog eens zou voelen of ervaren. Die je wilt meenemen naar volgend jaar.

Stap 3: Doelen stellen

In stap 3 stel je doelen op voor het komende jaar. Op deze manier geef je richting aan wat je wilt bereiken en is de kans groter dat dit daadwerkelijk ook gaat gebeuren.

–> Stel doelen op voor komende jaar. Wat heb je nodig om de goede dingen te ervaren van afgelopen jaar? Tip: deze doelen zou je ook weer kunnen verdelen in werk/hobby/privé.

Stap 4: Plannen

Een doel bereiken gaat niet vanzelf. Hiervoor moet je dingen doen of leren. Bedenk per doel hoe je dit gaat bereiken. Maak een plan en plan dit ook daadwerkelijk in je agenda.

Ik ben benieuwd wat er voor jou uit komt. Succes!

Thinking about life – Ingrid Barelds-Nieuwenhuis