Sporten en bewegen is goed voor je lichaam en voor je geest. Toch voldoet slechts 47% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijn. Vaak willen mensen wel bewegen, maar lukt het niet om dit structureel vol te houden. We geven prioriteit aan andere zaken, zoals werk, sociale contacten of even lekker niksen op de bank. Hoe kun je het sporten of bewegen nu wel maken tot een routine?
Tip 1: Doe iets wat je leuk vindt
Iets volhouden lukt het beste als je iets kiest wat je leuk vindt om te doen. Dit geldt niet alleen voor bewegen, maar ook voor andere zaken. Stel je voor dat je het fijn vindt om te wandelen in het bos, dan ben je eerder geneigd om dit daadwerkelijk te doen en om dit voor langere tijd te kunnen volhouden. Als je van iedereen hoort dat de gym zo goed voor je is, maar zelf vind je er niks aan? Doe het dan vooral niet, en kies iets wat bij jou past.
Tip 2: Bedenk waarom je het doet
Beginnen met hardlopen, of naar de sportschool gaan, of fietsen door het bos lukt misschien wel een keer. Nadat je een paar keer bent geweest ligt je aandacht weer bij je dagelijkse bezigheden en kom je er niet meer aan toe. In dit geval is het handig om jezelf dan weer bewust te maken waarom je ook alweer was begonnen. Dit kan je helpen motiveren om de draad weer op te pakken.
Het beste kun je dit doen op het moment dat je net start. Als voorbeeld nemen we even hardlopen. Voordat je gaat hardlopen schrijf je voor jezelf op waarom je dit gaat doen. Misschien doe jij dit omdat je graag een keer aan een hardloopwedstrijd mee wilt doen, of omdat je je fitter wilt voelen of omdat je enkele kilo’s wilt afvallen. Misschien heb jij wel een hele andere reden. Probeer te visualiseren wat jij wilt en niet wat je omgeving van je verwacht. Denk er eens over na wat het voor jou zou betekenen als je een nieuwe sport/beweeg routine zou volhouden voor 1 jaar, of 5 jaar? Wat voor positieve gevolgen zou dat hebben voor jouw leven, jouw lichaam, jouw gemoedstoestand? Door dit goed voor jezelf op te schrijven kun je jezelf weer herinneren aan deze redenen om te starten. De kans dat je er dan mee stopt is een stuk kleiner!
Tip 3: Samen sporten
Een andere tip is om samen te sporten met anderen. Dit kan zijn met een goede vriend of vriendin of in teamverband. Doordat je samen hetzelfde doel nastreeft voel je al een connectie en kun je elkaar motiveren als de ander even wat minder zin heeft. Daarnaast is het ook gezellig om samen te sporten. Naast het bewegen kun je samen lachen, verhalen uitwisselen en roddelen over de buren.
Tip 4: Voorbereiding is het halve werk
Als je gepland hebt om te bewegen, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Dit kun je doen door de dag van tevoren bijvoorbeeld al je wandelschoenen of sporttas in te pakken. Of door je sportkleding klaar te leggen en deze gelijk aan te doen als je ’s ochtends wakker wordt. Denk hierbij ook aan eten. Als je aan het einde van je werkdag gepland hebt om te sporten, zorg dan dat je nog een extra tussendoortje bij je hebt, zodat je niet afhaakt vanwege eventuele honger. Een tussendoortje waar je dan aan kunt denken is een stuk fruit, een bakje yoghurt of een boterham met beleg naar keuze.
Tip 5: Leg de lat niet te hoog voor jezelf
Als je net begint met een nieuwe vorm van bewegen of sport, leg de lat dan niet te hoog. Dit geldt ook als je een tijdje niet hebt gesport en dan weer wilt beginnen. Gelijk weer instromen op je oude niveau is hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk en kan zelfs leiden tot blessures. Als fysiotherapeut zag ik regelmatig cliënten die vanuit het niets waren begonnen met 3 keer per week hardlopen. Na een aantal weken kwamen ze dan bij mij met fysieke klachten. Deze klachten waren ontstaan doordat zij te veel en te snel wilden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Het is beter om te kijken naar wat realistisch voor jou is. Niet alleen lichamelijk, maar ook qua tijdsplanning. Wanneer heb jij een vrij moment? Hoe vaak zou je graag willen bewegen? Door hierin een bewuste keuze te maken is de kans van slagen groter.
Onthoudt:
1x in de week sporten is ook sporten!
10 minuten bewegen is ook bewegen!
Alle beetjes helpen!
Ingrid Barelds